17 Mayıs 2007 Perşembe

Açma




Malzemeler:
4-5 bardak un3 tatli kasigi kurumaya1 bardak el yakmiyacak kadar isitilmis sut1 yumurta + 1 yumurta aki ( sarisi ustune kullanilacak)1/3 bardak toz seker2 cay kasigi tuz125 gr margarin
1 cay bardagina yakin siviyag
Yapilisi:
- Yumurta sarisi haric malzemelerin hepsini karistirip iyice yogurun. (Unu azar azar ilave edip ele yapismayacak yumusakca bir hamur elde edin)- 30-45 dakika kadar bekletin.- Kabaran hamurdan yumurtadan kucuk hamur kopartip elinizde uzun cubuk sekli verin.- Sonra bu hamura dugum atip kalan uclarini alttan birlestirin.- Yaglanmis tepsiye birlesen uclar asagida kalacak sekilde yerlestirin.- Yeniden biraz kabarmasi icin tepside bekletin.- Yumurta sarisina bir tatli kasigi kadar sut ilave edip inceltin. Bu daha rahat surulmesini saglar. kabaran coreklere surun- Istege gore ustune susam, corekotu, hashas serpin.- Yine 175C (350F) derecede kizarana kadar pisirin.

Profiterol


Hamuru için:
- 120 gr. margarin (1 çubuk) - 1 bardak su - 2 tatlı kasığı seker - bir cimdik tuz - 1 + 1/4 su bardağı un - 4 hafif çırpılmış yumurta (yaklaşık)
İçini doldurmak için:
- 1 yumurta sarisi - 10 yemek kaşığı tozşeker - 2 yemek kaşığı un - 2 yemek kaşığı nişasta - 2bucuk bardak sut
Üst sosu için:
2 bardak su 2 yemek kaşığı nişasta 2 yemek kaşığı kakao 1/2 su bardağı tozşeker isteğe göre 1/4 bardak çikolata damlası veya normal çikolata (sosa istenilen kıvama göre daha fazla veya daha az su konulabilir)

Hamurun Yapılışı:
- Yağ, su, seker ve tuzu bir tencerede birleştirip arasıra karıştırarak kaynatın. - Kaynar kaynamaz altını kapatıp içine unu birden atıp tahta kaşıkla hızlıca karıştırarak yedirin. - Tekrar hafif ateşte tencerenin kenarlarından ayrılıp top gibi olana kadar yaklaşık bir dakika karıştırın. Ocaktan alıp 5-6 dakika ılınmaya bırakın. - Ilındıktan sonra içine yumurtaları azar azar elinizle veya mikserle yedirin. Kıvamı; hamur artik elinize hafifçe yapışacak, koyuca, seklini alacak bir kıvama gelmişse daha fazla çırpılmış yumurtadan koymayın. - Parsoment kâğıdı serilmiş tepsinize iki tatlı kaşığı ile sekil verip top top aralıklı olarak yerleştirin veya sıkma torbası ile sikin. - Önceden ısıtılmış 400F (200C) dereceli fırında 25 dakika kadar kabarıp kızarana kadar pişirin. Fırını kapatıp kapağını hafifçe aralayarak fırında 5 dakika kadar bekletin. Sonra çıkarıp ılınmaya bırakın. - Daha sonra krema torbasına düz uç koyup hazırladığınız iç kremayı doldurup profiterollerin yan taraflarından içine sikin. - Bir geniş servis tabağı veya tepsisine dizip üst sosunu üzerine döküp buzdolabında soğutup servise hazır hale getirin.
İç kremasını yapmak için:
- yumurta sarisi ve sekeri bir tencerede çırpma aleti ile karıştırıp un ve nişastayı ilave edip yine karıştırın. - Sütü ilave edip karıştırın. Ocağın altını açıp orta ateşte pişirin. Katılaşıp kabarcıklar çıkmaya başladıktan sonra 1 dakika daha pişirip altını kapatın. 1 paket toz vanilya ve 1 kaşık margarini ilave edip ılıtın.
Üst Sosu Malzemesi:
-Nişasta, seker, kakaoyu karıştırıp suyu ilave ederek koyulaşana kadar pişirin. Çikolatalarıda ekleyip eridikten sonra altını kapatıp fındık büyüklüğünde yağ koyup karıştırıp profiterollerin üstüne dökün.

Kuru Kayısılı Muffin


Malzemeler: (12 adet muffin)
2 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 küçük paket vanilya
1/2 su bardağı kuru kayısı
1 portakal (kabuğunun rendesi ve suyu)
1 su bardağı süt
125g. margarin (oda sıcaklığında)
1 yumurta
8 adet yaprak çikolata
Bir tutam tuz
Yapılışı:
İlk önce kuru kayısıları küp küp doğrayarak hazır hale getirin.
Bütün malzemeleri (çukulata hariç) mikserle çırpıldıktan sonra muffin kalıplarının yarısına karışımdan koyun.
Üzerlerine yaprak çikolataları 4-5 e kırıp yerleştirilir.
Tekrar üzerlerine hamurdan ilave edin.
Üzerlerine fındık yada badem parçaları ile de süslenebilir.
180°C derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.

Tuzlu Kek


Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
4 orta boy patates
2 adet havuç
2 paket kabartmatozu
yarım çay kaşığı karbonat
pulbiber, nane, maydanoz, karabiber
susam, çörek otu
3 su bardağı un
Yapılışı:
Patatesleri soyduktan sonra tavla zarı şeklinde doğrayın.
Havuçları rendeleyin. Yumurtayı cok az tuzla çırpın.
Yağ ve yoğurdu ilave edin. Karıştırdıktan sonra unu, kabartmatozu ve karbonatı ilave edin, karıştırın.
Sırasıyla daha sonra patates, havuç ve diğer baharatları da ilave edip karıştırdıktan sonra, üzerine çörek otu ve susam serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Islak Kek


Malzemeler:
4 yumurta
3 su bardak süt
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı un
1 paket margarin
1 paket kabartmatozu, vanilya
2 paket kakao
Yapılışı:
Yumurtaları şekerle çırpın. Süt, kakao ve eritilmiş margarinide ilave ederek çırpın ve bu karışımdan 1.5 su bardağı kadarını ayırın.
Daha sonra kalan karışıma un, kabartmatozu ve vanilyayı ilave edin.Yağlanmış unlanmış yaklaşık 28 çaplarında bir tepsiye dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika kadar pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz ayırdığınız karışımı üzerine eşit olarak gezdirin.
Sosunu çektilten sonra üzrine hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz.

Kakaolu Antep Fıstıklı Muffin


Malzemeler: (12 adet muffin)
2 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 küçük paket vanilya
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı dolusu kakao
1 çay bardağı bitkisel sıvı yağ
1 yumurta
1 çay bardağı tuzsuz antep fıstığı içi
yarım çay bardağı çikolata cipsi
Bir tutam tuz
Yapılışı:
Bütün malzemeleri (çikolata cipsi ve antep fıstıkları hariç) mikserle çırpıldıktan sonra muffin kalıplarının karışımdan koyun.
Üzerlerine çikolata cipsi ve antep fıstıkları ile süsle.
180°C derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.

İki Renkli Kurabiye


Malzemeler:
1 yumurta
125g. margarin veya tereyağı (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
2,5 - 3 su bardağı un
Yapılışı:
Yumuşamış margarin ile pudra şekerini iyice ezin.
Üzerine yumurta, vanilin, un ve kabartma tozunu ilave edip hamur yapın.
Hamuru ikiye ayırın. Yarısına bir yemek kaşığı kakao karıştırın.
Her iki hamuruda biraz açın ve üst üste koyun. Açmaya devam ederek dikdörtgen şekli verin ve rulo yapın.
Buzlukta 20dk. bekletin ve ısınmasına izin vermeden ince dilimler halinde kesin.
175°C’ye ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar (yaklaşık 20 – 30dk.) pişirin.

Damla Çikolatalı Kurabiye


Malzemeler:
125gr. margarin veya tereyağı (yumuşamış)
2 çorba kaşığı dolusu yoğurt
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
yarım paket kabartmatozu
250gr. damla çikolata
Yapılışı:
Çikolata damlacıkları hariç tüm malzemeyi bir kabın içerisine sırası ile boşaltın. Özlü bir hamur yoğurun.
Damla çikoltalarını ilave ederek iyice yoğurun. Şekil vermeden parçalar koparıp az yağlı tepsiye dizin.
180 derece fırında 20 dk pişirin.

Tırtıl Kurabiye


Malzemeler:
1 yumurta
150gr. margarin veya tereyağı (yumuşamış)
2,5 su bardağı un
1/2 su bardağı şeker
yarım paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
pudra şekeri (üzerine serpmek için)

Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kaba yumuşamış margarini, yumurtayı, şekeri ekleyip karışımı, krem haline gelene dek yoğuralım.
Unu, kabartma tozunu ve limon kabuğu rendesini ekleyip özlü bir hamur yoğuralım.
Krema torbasına tırtıllı geniş ağızlı parçayı takalım.
Margarin ile yağlanmış fırın kabına 10cm. lik tırtıllar halinde hamuru sıkalım.
Kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180° ısılı fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirelim.
Üzerine pudra şekeri serperek servis yapalım.

Marmelatlı kurabiye


Malzemeler:
1 paket yumuşamış margarin
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
1 limon kabuğu yada portakal kabuğu rendesi
1 yumurta ( sarısı içine beyazı dışına)
aldığı kadar un
dövülmüş fındık
marmelat
Yapılışı:
Marmelat, fındık, yumurta beyazı hariç tüm malzemeleri karıştırıp hamur yapıyoruz.
Kurabiye şekli verdiğiniz hamur topalaklarının ortasını oyun
Önce yumurta akına sonrada fındığa batırıyoruz. 175 derecede pişirdikten sonra ortalarına marmelat yerleştiriyoruz.

Dondurmalı Pasta


Malzemeler:
3 katlı kakaolu pastaban
1 poşet sade krem şanti
80gr bitter çikolata rendesi
1 tatlı kaşığı nescafe
yarım su bardağı süt
600gr kaymaklı dondurma
1 paket creme ole (veya şoko mousse)
8 adet beze (veya king top tarzı çikolata)
yaprak badem

Hazırlanması:
Yarım su bardağı süt ile nescafeyi karıştırın. Pastabanın alttaki iki katını sütlü kahve ile ıslatın.
Dondurmayı buzdolabından çıkartıp 5 dakika bekletin. Bu arada krem şantiyi paketteki tarife göre hazırlayın. Krem şantiyi dondurma ve çikolata ile karıştırıp özleşmelerini sağlayın.
En alt pastabanı kelepçeli kalıbın içine oturtun. (kelepçeli kalıp kullanmazsanız dondurma kenarlardan akıyor) Üzerine dondurmalı karışımın yarısını sürün. Diğer katı üzerine kapatıp kalan karışımı sürün. En üst katı kapatıp buzlukta en az 3 saat bekletin.
Creme ole'yi pakette yazan süt miktarından daha az bir süt ile hazırlayın. (1,5 bardak ise 1 bardak kullanın, böylece daha yoğun kıvamlı olsun.)
Pastanızı beklettikten sonra kalıptan çıkarıp servis tabağınıza alın. Üzerini creme ole ile kaplayıp tekrar buzluğa koyun.
Servis yapmadan 5 dakika önce yaprak bademleri pastanın çevresine yapıştırın. Pastanın üzerine beze veya çikolata dizip servis yapın.

Muzlu Rulo Pasta

kek malzemeleri:
4 yemek kaşığı toz şeker
4 yumurta (sarılar ve beyazlar ayrı kaplarda)
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu

krema malzemeleri:
1 litre süt
3 yemek kaşığı un
4,5 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
kakaolu isterseniz; 1-2 kaşık kakao
1,5-2 muz
hindistan cevizi
isterseniz dövülmüş ceviz

kekin hazırlanması:
1. 4 yemek kaşığı toz şeker ile 4 yumurtanın sarısını mikserle çırpın. ayrı bir kapta 4 yemek kaşığı un ile 1 paket kabartma tozunu karıştırın. bir başka kapta 4 yumurtanın beyazını köpükler oluşana kadar çırpın. yumurta beyazlarını şekerli yumurta sarılarına yavaş yavaş ilave edin. unu da azar azar ekleyerek yavaşça çırpın.
2. karışımı yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yayın. (karışım çok azmış gibi gelebilir ama merak etmeyin bir yemek kaşığı yardımıyla yağlı kağıdın tamamına karışımı yayın.) önceden ısıtılmış 170C fırında kekin üzeri kızarana kadar pişirin. (bu işlem kısa sürede olduğu için keki bırakıp gitmeyin.) kek pişince fırından çıkarıp hala sıcakken yağlı kağıt yardımıyla gevşek bir rulo yapın ve sardığınız yağlı kağıdın üzerine ıslak bir mutfak bezi yayarak keki dinlendirin. (çok sıkı sararsanız kek yırtılır)

kremanın hazırlanması:
1. 3 yemek kaşığı unu, 4,5 yemek kaşığı toz şekeri, 2 yumurtayı ve kullanıyorsanız 1-2 kaşık kakaoyu küçük boy tencerede karıştırın. soğuk sütü üzerine yavaş yavaş ekleyin. devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. oda sıcaklığında ara sıra karıştırarak hafif ılınmasını sağlayın. (çok soğuk olmasın)
2. ılınınca ruloyu açın. üzerine bolca kremadan sürün. (yaklaşık üçte ikisini içine sürmelisiniz)kekin genişliğine göre ortaya 1,5 veya 2 muzu uzunlamasına koyun ve keki iki defada rulo haline getirin. (krema yanlardan taşacak, kaşıkla alıp üzerine sürün) rulonun etrafına kremadan sürün.
3. üzerine isteğe göre dövülmüş ceviz ve hindistan cevizi serperek buzlukta dondurun.

Çikolatalı Rulo Pasta

pandispanya malzemeleri:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1/2 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu

krema malzemeleri:
3 yemek kaşığı un
4-5 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta
125gr tereyağı
750ml süt

üzerine:
1 paket krem şanti
1 bardak soğuk süt
çikolata rendesi

hazırlanması:
pandispanya malzemelerini sırayla çırpın. karışımı yağlı kağıt serili büyük bir fırın tepsisine yayın. önceden ısınmış 175C fırında pişirin.
pişince yağlı kağıt yardımıyla sarın. üzerine nemli bir bez örterek ılınmasını sağlayın. (eğer pastayı ertesi gün için yapıyorsanız keki bu halde bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz.)
krema malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın.
krema soğuyunca keki açın. içine kremanın tamamını sürün.
tekrar kağıt yardımıyla rulo yapın. kağıdın muntazam durması için bitiş yerlerini mandalla tutturun.
1 paket krem şantiyi 1 su bardağı soğuk sütle çırpın. buzlukta biraz bekletin. soğuyan krem şantiyi kekin üzerine muntazam biçimde sürün. üzerine rendelenmiş çikolata serpin.

alternatifler: 1. kremaya 3 yemek kaşığı kakao ekleyin. dışına da hindistan cevizi serpin. 2. içine sürdüğünüz kremanın üzerine ceviz serpin. dışını da yine cevizle süsleyin.3. dışına kakaolu krem şanti sürün.

Pamuk Puaça


Malzemeler:

1 su bardağı sivi yağ
6 yemek kaşığı şeker
4 çay kaşığı tuz
1 adet yaş maya
2 bardak ılık su (yada bir bardak ılık su,bir bardak ılık süt karıştırın daha lezzetli oluyor)
Aldığı kadar un
üzerine yumurta sarısı

Hazırlanışı:

Ilık süte mayayı koyup eritin ve içine geri kalan malzemeyi ekleyin ve kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur elde edin.Hamurların içine malzemenizi koyup yağlanmış tepsiye dizin.En az 1 saat ılık ortamda mayalanarak kabarmalarını bekleyin.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkan poğaçalarınızı bir kap içinde beze sarın ve sarmadan önce elinizle üzerlerine biraz su serpiştirin.

Çikolatalı Pasta

MALZEMELER:

1 hazır kek ( yoksa 3 yumurta, 3 fincan şeker, 3 fincan un, 1/2 paket kabartma tozu nu çıpıp yağlanmış 22 cm.lik kalıpta pişirip ortadan ikiye ayırın.)
keki ıslatmak için bir bardak süt
1 paket çikolatalı puding
2 paket kare bitter çikolata
1 paket kare beyaz çikolata
1 kutu krema yada krem şanti
İçine istediğiniz meyve yada kestane şekeri

HAZIRLANIŞI:

Bir paket pudingi 1,5 bardak süt ve 1 paket kare bitter çikolata ile pişirin.

Kekin alt katını ıslatıp arasına iyice çırptığınız kremayı sürün ve meyveleri yerleştirip üzerine diğer keki kapatıp ıslatın. En üstüne yapılan çikolatalı pudingi sürüp kaplayın. Beyaz çikolata ve diğer bitter çikolatayı rendeleyip üzerine serpiştirerek süsleyin.

Buzdolabında soğutup servis yapın...

Afiyet Olsun...

15 Mayıs 2007 Salı

Çikolatalı kek dilimleri


Malzemeler:

4 yemek kaşığı margarin
90 gr bitter çikolata iri parçalara bölünmüş
yarım su bardağı un
dörtte bir tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta
dörtte bir su bardağı süt
1 tatlı kaşığı vanilya.

Yapılışı:

Fırını 160 C dereceye getirin. 20 cm’lik kek kalıbınızı yağlayın. Margarini ve çikolataları benmari usulü eritip ılıtın. Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba eleyin. Şekeri ve yumurtaları ayrı bir kapta mikserle çırpın. Çikolatalı karışımı, sütü ve vanilyayı ekleyip çırpın. Unlu karışımı ilave edip yavaşça karıştırın. Karışımı kalıba döküp yarım saat pişirin. Kabınızın içinde tamamen soğumasını sağlayıp dilimleyin.

Çikolata Soslu Muzlu Pasta


Malzemeler:
1 adet 2 katlı kakaolu pasta keki
1 paket muzlu puding
2 adet muz
çikolata sosu
hindistan cevizi
Hazırlanması:
Pasta kekinin bir katını içine streç serilmiş derin bir kasenin tabanına yerleştirip üzerini sütle ıslatın. Muzlu pudingi üzerindeki tarife göre hazırlayın. (Süt miktarını biraz azaltırsanız daha iyi olur.) Muzları doğrayıp pudinge karıştırın ve bu karışımı kekin üzerine dökün.
Kalan keki pudingin üzerine kapatıp tekrar sütle ıslatın. Bu halde bir gece buzdolabında bekletin.
Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayın. Pastayı ters çevirin. Üzerine sostan döküp hindistan cevizi ile süsleyin.

Alman Pasta


malzemeler:
Kek:
2 yumurta
1 çay bardağı şeker
60-70 gr.erimiş margarin
1 çay bardağı süt-yoğurt karışımı
3 çay bardağı elenmiş un(içine bir paket kabartma tozu da ekleyin)
Krema:
2 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
fındık kadar margarin
vanilya
pudra şekeri

Hazırlanması:
1. Kek malzemelerini sırayla karıştırıp yağlanmış yuvarlak kalıba dökün. (püf noktası: yaptığınız hamur fazla kaşık yardımına gerek kalmadan akmalı, akmıyorsa bir parça süt ekleyin.) önceden ısınmış fırında 170 derecede 20 dk.pişirin. (üstü fazla kızarmamalı)
2. Margarin ve vanilya hariç krema malzemelerini karıştırıp kaynayana kadar pişirin. kaynayınca margarin ve vanilyayı ekleyin.
3. Pişen keki(fazla kalın değil) ikiye bölün.
4. Bölünmüş kekin arasına kremayı ılıtıp sürün keki kapatın. üzerine elekle bolca pudra şekeri serpin.

NOT: Keki ikiye bölmek için bıçak yerine naylon ip kullanırsanız daha iyi bi sonuç alırsınız.Bunun için bir parça ipin iki ucundan iki kişi tutar, sonra bu ip pastanın ortasına dayanır ve yavaş yavaş sonuna kadar çekip kekin içinden geçirilerek kek ikiye bölünür.

Suna Kurabiyesi


Malzemeler :

113 g tereyağı/margarin ( oda sıcaklığında, yumuşak)
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
2 su bardağı mısır nişastası
Yarım çay bardağından biraz fazla un
Kabartma tozu ve şekerli vanilin

Yapılışı:

Yumuşamış olan margarin veya tereyağını pudra şekeri ile iyice ezin. Üzerine diğer malzemeleri de katarak bir süre yoğurun ve hamur kıvamına getirin. ( Başta hamur kırıntı halinde olabilir, korkmadan yoğurmaya devam edin, hamur haline geliyor.) Ceviz büyüklüğünde yuvarlayarak tepsiye dizin ve ısınmış 350 F(175 C) fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Yaklaşık 30-40 dk sürebilir. Biraz soğuduktan sonra üzerlerine tarçın ile karıştırılmış pudra şekeri serperek servis yapın.